Så hittar du de damparfymer som passar dig bäst

Parfym är en slags accessoar som du kan använda dig av för att bli mer väldoftande. Huruvida kvinnor väljer att bära damparfymer eller inte är den enskilda kvinnans val. Detta val bör göras efter personlighet, stil, tycke och smak samt tillfälle. Men det finns många trevliga dofter att välja mellan på marknaden idag. Därför kan det vara svårt att välja den rätta doften utifrån ens personliga preferenser. Läs vidare så berättar vi hur du kan gå tillväga för att hitta rätt!

5 faktorer att tänka på när du väljer mellan olika damparfymer

När du botaniserar bland damparfymer och vill kunna hitta den rätta kan du göra ditt val utifrån:

  • Doftfamilj. Det finns i huvudsak fyra olika doftfamiljer: blommig, orientaliska, träig och fräsch. Blommiga dofter är vanligtvis lätta och fräscha medan orientaliska sådana är varma och kryddiga. Träiga dofter är istället naturliga och jordiga medan fräscha dofter är rena och uppfriskande. Det första du bör göra är därför att ta reda på vilken av dessa doftfamiljer du gillar allra bäst.
  • Årstid. Den aktuella årstiden kan också vara en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer mellan olika damparfymer. Lättare och fräschare dofter lämpar sig till exempel bättre för sommaren medan varma och kryddiga dofter förknippas mer med vintern. Under våren och hösten kan du med fördel använda dig av blommiga eller träiga dofter.
  • Tillfälle. Det aktuella tillfället är en annan faktor som du kan vilja ta hänsyn till när du ska köpa parfym. En lätt och fräsch doft passar ofta bättre om du har tänkt bära parfymen på dagen. En rikare och mer komplex doft är istället bättre lämpad för tillställningar som äger rum på kvällen.
  • Hudtyp. En parfym kan ha en lite olika doft beroende på vem som bär den. Detta beror på skillnader i kroppskemin hos oss människor. Därför bör du om möjligt försöka testa parfymen på din hy för att se hur den blandar sig med din naturliga doft.
  • Varumärke. När det kommer till varumärke kan du med fördel välja ett sådant som du är bekant med sedan tidigare. Eller så kan du välja att utforska nya varumärken för att hitta den perfekta doften för dig.