Truckutbildning i Stockholm

Truckutbildning Stockholm är viktigt för alla som vill köra truck yrkesmässigt. Utbildningen lär ut hur man kör och hanterar olika truckar på ett säkert sätt. Det är obligatoriskt med truckkort för att få köra truck i arbetet. Truckutbildningen i Stockholm erbjuds av flera olika utbildningsföretag. Det är bra att jämföra och hitta en utbildning som passar ens schema och budget. Vissa företag erbjuder intensivutbildningar över några dagar medan andra har utbildning på kvällar och helger.

Olika typer av truckkort

Det finns truckkort för olika typer av truckar – allt från motviktstruckar och reach trucks till teleskoptruckar och dragtruckar. Vilken typ av kort man behöver beror på vilken truck man ska köra. De flesta utbildningarna erbjuder kurser för de vanligaste truckkorten. Det går även att ta flera olika truckkort samtidigt. På utbildningen går man igenom både teori och praktik. Teorin omfattar regler, lagar och säkerhet. I den praktiska delen får man öva på att köra trucken och hantera last på ett effektivt och säkert vis.

Utbildningens längd

Längden på utbildningen beror på vilka truckkort man ska ta och hur mycket erfarenhet man har sedan tidigare. En nybörjare behöver oftast längre utbildning än någon som redan kan köra vissa truckar. De flesta utbildningar pågår mellan 1-5 dagar beroende på trucktyp. Intensivutbildningar kan vara så korta som två dagar. Vid behov kan man även gå längre individualiserade utbildningar.

Krav för truckkort

För att få gå truckutbildning i Stockholm behöver man vara minst 18 år. Man måste ha godkänt hälsotillstånd och syn. Inga tidigare körkort krävs. Utbildningen avslutas med ett teoriprov och ett praktiskt körprov. Godkänt på båda krävs för att få sitt truckkort. Teoriprovet omfattar 45 frågor som testar kunskaperna om arbetsmiljö, säkerhet och regler. Det praktiska provet visar att man kan köra trucken på ett säkert sätt.

Jobbmöjligheter

Truckkort ökar möjligheterna att få jobb inom lager, bygg, industri och transport. Det ger större chans till fast anställning och möjlighet att vikariera. Även inom handeln efterfrågas truckförare mer och mer. Många truckförare i Stockholm har gått via bemanningsföretag in i yrket. Efter något år brukar man kunna få fast anställning på ett företag. Det finns goda möjligheter att få jobb, särskilt för den som är flexibel och har flera olika truckkort.

Var gäller truckkortet

Ett svenskt truckkort gäller i hela Sverige. Det godkänns av de flesta arbetsgivare. Även i övriga Norden brukar svenska truckkort gälla. Om man däremot ska arbeta i ett annat EU-land kan man behöva ett truckkort utfärdat i det landet. För den som ska jobba utomlands en längre period kan det alltså löna sig att ta truckkort även i det landet. Reglerna för truckkort skiljer sig något åt mellan olika länder.

Förnyelse av truckkort

Truckkortet behöver förnyas med jämna mellanrum. Giltighetstiden är 5 år för de flesta korten. Då får man gå en repetitionsutbildning och bli godkänd på nytt i teori och praktik. Repetitionsutbildningarna är oftast kortare än grundutbildningen. Även om kortet inte gått ut rekommenderas regelbunden vidareutbildning. Nya regler och rutiner tillkommer hela tiden. En uppfräschning av kunskaperna är bra för att hålla en hög säkerhet.

Truckutbildning Stockholm

Det finns alltså goda möjligheter att skaffa de truckkort man behöver genom truckutbildning Stockholm. Jämför olika utbildningsföretag och välj det upplägg som passar dina behov bäst. Se till att förnya dina truckkort regelbundet.