Vad är micro needling?

Micro needling är en slags hudvårdsbehandling som utförs med små nålar som tränger ner i det översta hudlagret. Syftet är att få i gång hudens naturliga produktion av kollagen och elastin – två ämnen som behövs för att hålla huden ung. Läs mer om behandlingen och hur den går till här.

Om micro needling och dess effekter

Micro needling är en hudvårdsbehandling som utförs med små, sterila micronålar. Nålarna sitter fast i en pennliknande maskin och gör mikroskopiska hål i det översta lagret av huden. Det gör att en läkningsprocess startas och nytt kollagen och elastin bildas – två ämnen som är viktiga bland annat för att hålla huden ung och spänstig.

Micro needling kan, förutom att föryngra huden, bland annat ha effekt på följande hudproblem:

  • Ärrvävnad
  • Förstorade porer
  • Fina linjer och rynkor
  • Trött och ”glåmig” hud

Så går en behandling till

En behandling med micro needling startas med en djuprengöring av ansiktet för att inte riskera att smuts och orenheter tränger ner under behandlingens gång. Därefter är det vanligt att smörja in området som ska behandlas med någon form av bedövningskräm, eftersom det annars kan göra lite ont.

Hudterapeuten ställer in maskinens hastighet och till vilket djup nålarna ska gå, vilket vanligen är mellan 0,5 – 2 mm. Verktyget fylls med hyaluronsyra, vitaminer och mineraler som under behandlingen kommer slussas ner i kanalerna, eller hålen, som nålarna skapar. Ämnena hjälper hudens cellförnyelse på traven och verkar bland annat fuktighetsgivande.

Nålverktyget förs sedan över det område som ska behandlas till dess att huden börjar rodna och svälla upp – vilket innebär att läkeprocessen har startat. Hur lång tid det tar är individuellt och beror bland annat på utgångsläget.

Det är vanligt att det behövs runt 4 behandlingar med micro needling för att uppnå önskad effekt och dessa görs då med 2–4 veckors mellanrum.

Efter behandlingen

Efter en behandling med micro needling är det vanligt med en tillfällig rodnad och svullnad i ca 1–2 dygn. Det är möjligt att huden kommer kännas torr och kanske till och med börja flagna men även det är ett steg i läkningsprocessen och innebär att nya celler håller på att bildas. Detta kan hålla i sig i ett par dagar och under den tiden är det viktigt att använda solskyddsfaktor och undvika smink, eftersom huden är känslig.