En härlig upplevelse av rakning med rakkniv

Rakning med rakkniv ger ofta ett mycket härligt och snygg resultat. Det kan ta tid att behärska tekniken, men ofta är det värt det. Denna metod brukar beskrivas som den mest traditionella och genuina bland barberare och ofta förvandlar den en tråkig vardagssyssla till en härlig rutin. Det finns flera olika faktorer att förhålla sig till vid rakning med rakkniv. Dessa kan handla om vilken skäggtyp man har, var på ansiktet man vill raka och självklart även vilken typ av kniv man vill raka med. Att få den perfekta glidytan vid rakning med rakkniv är en konst som också är beroende av vilken typ av produkter man använder både före och efter rakningen.

Det är stor skillnad mellan rakning med rakkniv och med hyvel, något man måste beakta vid utförandet. Framförallt så kräver en rakkniv betydligt långsammare drag över skäggväxten och för en nybörjare kan det vara bra att de första gångerna testa med en mindre vass kniv för att känna in tekniken och känslan. Eftersom rakning med rakkniv endast innebär ett öppet blad ger denna härliga tradition och kultur en riktig nära resultat.

Skillnaden mellan Cut throat och Shavette

Vid rakning med rakkniv brukar man tala om två olika typer av knivar, cut throat och shavette. Medan cut throat tillhör den mest klassiska, traditionella modellen är shavetten nästintill den samma utöver att dessa har utbytbara blad. Med en shavette slipper man därför att slipa knivarna, men denna ger därför samtidigt inte riktigt lika bra glid som en cut throat. Utöver detta handlar det oftast om tyckte och smak, kniven ska ge en behaglig känsla i handen med en lagom tyngd. Rakning med rakkniv handlar om känsla och därför kan man som nybörjare testa sig fram för en personlig lösning.

De första gångerna med gör en rakning med rakkniv själv, och inte hos en lärd barberare, kan det vara bra att öva på de mindre hårbevuxna delarna i ansiktet, såsom polisonger och resterande med en vanlig hyvel. För varje gång man sen raknar, kan man försöka att avancera lite tills man känner att man uppnått den rätta känslan och tekniken. Dessa tekniker kan handla om vinkeln på själva kniven, hur långa drag man kan göra i vilket tempo samt vilket tryck som är det ultimata. För att skydda huden vid rakning med rakkniv kan det vara bra att börja med en råkolja innan man applicerar rakkrämen. Likaså ska man se till att åderfukta ansiktet efteråt för ett friskt och fräscht resultat. Du hittar rakknivar hos Shavingroom.se