Hacksaw Ridge – ett verklighetsbaserat krigsdrama

År 2016 kom den amerikanska drama/krigsfilmen Hacksaw Ridge till biograferna i USA och blev genast en succé. Världspremiären skedde faktiskt på filmfestivalen i Venedig 4 september 2016, och filmen fick en 10 minuter lång stående ovation när den var slut. Den släpptes sedan i flera olika länder där den mottogs väl. Den kom till Sverige 2017. I USA och Kanada drog filmen in totalt 67,1 miljoner dollar och i övriga världen 108,2 miljoner dollar, totalt var inkomsterna 175,3 miljoner amerikanska dollar. Produktionskostnaden var “endast” 40 miljoner dollar.

Filmen fick också flera utmärkelser och nomineringar, bland annat sex Oscars-nomineringar som inkluderade bland annat Bästa skådespelare, bästa film och bästa regi. Den nominerades även för flera Golden Globe och AACTA Awards. Filmen skrevs av Andrew Knight och Robert Schenkkan och regisserades av Mel Gibson. I rollerna återfinns kända skådespelare som Sam Worthington, Teresa Palmer, Andrew Garfield och Vince Vaughn.

Filmens handling

Den över två timmar långa filmen Hacksaw Ridge är ett verklighetsbaserat krigsdrama som handlar om Desmond T Doss som är en patriotisk pacifist som trots allt tar värvning i den amerikanska armén under andra världskriget. Filmen skildrar den kamp som pågår för att ta över det ökända japanska fästet Hacksaw Ridge på ön Okinawa.

Operation Isberg var kodnamnet för slaget och som utkämpades i slutet av andra världskriget. Ön var det sista hindret för de amerikanska styrkorna att överbrygga för att kunna invadera de fyra viktigaste öarna. Slaget var också ett ovanligt slag på det sätt att amerikanerna möttes av tomma stränder istället för det förväntade frontalangreppet. Slaget ses än idag vara det största kombinerade land- sjö- och luftslaget i historien och vanns till slut av USA efter att ha lidit enorma förluster.

Desmond T Doss är en sjukvårdare i armén som vägar använda vapen på grund av sin kristna religiösa övertygelse, trots hårdhänt kamratuppfostran och åtal för ordervägran. Doss blir sedan den osannolika hjälten på slagfältet och den första vapenvägrare genom historien att motta den amerikanska hedersmedaljen. Filmen bygger på dokumentären “The conscientious objector” från 2004 som gjordes av Terry Benedict. Se drama!