Köket är perfekt för retro!

När det gäller retro och 50-tal så är ett rum i våra hem perfekt för denna stil och det är köket. Ett kök i 50-tals stil, kan egentligen se ut på flera olika sätt. Det bästa är att göra research och välja ut sitt tema noga innan man köper hem och inreder. Retrostilen går att tolka på väldigt olika sätt.

För många är pastellfärger något som är lika med 50-tal. Dessa färger kom under denna tid och gjorde att många valde att använda sig av dem när de inredde. Pastellgrön, pastellrosa och pastellgult var mycket poppis.

Fundera på om du vill ha en retrostil som är som ett 50-tals kök på landet, eller på stan. Dessa skiljde sig åt en hel del. Landet så var det mycket pastell, vedspis och spiskåpa. I stan var det mer modernt och sofistikerat och man valde naturmaterial, keramikplattor och teak.

Mycket av 30-talets funkisstil hängde kvar även under 50-taöet. Det innebar svartvitrutiga golv och färger som var ljusa, 50-talet förde dock in lite mer glada nyanser in till köken.

Annat som är typiskt för svenska 50-talskök: Snäpphandtag eller långa grepp – i teak eller inmålade i samma färg som luckan. Raden med glasbyttor för specerier under köksskåpen. En lång rostfri diskbänk var vanlig.

Under 50-talet var köket en arbetsplats och användes på ett helt annorlunda sätt än vad det görs idag. Kvinnan lagade maten från grunden sedan satt hela familjen tillsammans och åt. Idag är det på ett helt annat sätt. Vi lagar mat som går snabbt och köket är även ett rum att umgås i.

Många väljer att inreda sitt kök med 50-talskänsla med hjälp av detaljerna och i köksmaskinerna. Då är det ofta den amerikanska ”diner”-stilen man väljer. Bulliga former, rödsvart- vit färgskala eller pasteller och creme ihop med krom. ”Diner”-stilen matchas ofta med svartvitrutiga golv och öppna hyllplan.