Bil med retrokänsla

Det är inte bara inredning och kläder som kan vara retro. Det behöver inte heller vara äldre saker som man köper på loppis, utan det kan vara helt nytillverkade saker som fått en retrostil eller ett retro utseende. Idag tillverkas det nämligen mängder av nya saker, som ändå har stilen och utseendet från 50-talet. Det gör att du får saker som fungerar men ändå är retro.

I höstas kom Fiat ut med en bil, som andas retro. Deras första 50-tals bil, kom just under detta årtionde. Nämligen 1957. Under 2000-talet kom en ny modell, med retrodesign, nämligen Fiat 500.

Nu 2015 kom det ytterligare en bil i denna familj, en Fiat 500X. Det är en crossover, vilket innebär att det är en vanlig bil med en gnutta potential för terrängkörning. Denna bil delar det mesta av tekniken under skalet med koncernsyskonet Jeep Renegade.

Fiat 500X är 425 centimeter lång och 180 bred och finns i två grundutföranden: City samt Offroad. Den sistnämnda är fyrhjulsdriven och har aningen högre markfrigång.

Denna bil är riktigt pigg för sin storlek, med bra kraft i alla lägen och den har en gladlynt karaktär.

Fiat 500X är en förvånansvärt trevlig helhet. Det är en bil med retrostil som ändå är funktionell. Denna bil är en värdig arv­tagare till föregående retro-modeller från Fiat. Det var nämligen funktionalitet som la grunden för mikrobilen Fiat 500 år 1957 – men den råkade bli gullig.

Så är du en person som gillar retro, precis som vi, låt det även synas när du är ute på vägarna med bilen. Det behövs inte en flådig amerikansk bil, även om dessa är snygga att se på. Det är kanske ett smartare val att välja en bil som är funktionell men ändå retro. Eller så har en av varje, en för vardag och en för helgbruk.