Retro är så mycket mer

I höstas så öppnade Nordiska museet upp en retro utställning. Retro är inte bara 50-tal, även om många starkt förknippar ordet retro med just detta årtionde. Retro är trender från förr. På Nordiska museet, så ser vi en trend, som är på väg tillbaka. Det är allmogemöbler, från 1700-talet och 1800-talet. Deras utställning Rejält Retro så visas det bland annat golvur, skåp, skrin och kistor, drygt femtio utvalda statusobjekt från hela landet.

Förr var det helt andra möbler, som sågs som så kallade statusmöbler. Idag kanske våra statusmöbler består av en dyr soffa, eller en exklusiv platt-tv. För 200 år sedan var det dock kistan, skrinet, skåpet och golvuret. Dessa var vanliga på välbärgade bondgårdar, just för att visa status.

Allmogekonst är konst som en gång i tiden skapades av människor ute på landet. Från mitten av 1700-talet till mitten av 1800-talet, blomstrade allmogens möbelmåleri. Dessa möbler har typiskt utseende genom att bestå av stiliserade mönster, starka färger som blymönjerött och pariserblått. Även blandade stilar samt hela ytor fyllda med dekorationer. Ambitionen hos allmogemålarna var just att skapa mönster och inte att avbilda verklighet.

Så vill du verkligen vara riktigt riktigt retro, så ska du satsa på allmogemöbler och blanda stilarna på ett eget sätt.

När man talar om retro, så är det som sagt inte ett visst årtionde. Retro är enligt wikipedia ”att inspireras av eller intressera sig för en tidigare eras trender, moden eller teknologi. ”Man talar till exempel om retromode, retroanu, retrobilar och retrodatorer.

Inom mode så är retro framförallt produkter som varit moderna, trendiga eller som tillverkats i en stil som kan härledas till en specifik period, eller under en viss tids-era. En del produkter kan vara såväl Retro som Vintage, beroende på i vilket sammanhang det ses. Om det rör sig om äldre enskilda plagg av bättre produktion eller Haute Couture, används hellre termen vintage.