Mer om infraröd bastu – och vilka effekter den kan ha på hälsan

När det kommer till att basta finns en del delade åsikter – vissa älskar det och andra står knappt ut med tanken på att sitta i hettan och svettas. Av dom sistnämnda finns dock många som ändrat sin uppfattning efter att ha provat att basta i en infraröd bastu – något som skiljer sig från att sitta i en het bastu av traditionellt slag på flera sätt.

Upplevelsen blir en annan och temperaturen och värmen är behagligare och dessutom har bastandet i infrarött ljus många goda effekter på hälsan.

Upplevelsen i en infraröd bastu

Att sätta sig i en infraröd bastu skiljer sig på flera sätt från dom mest traditionella varianterna – sådana som drivs av elaggregat och sådana som är vedeldade. Temperaturen i dessa blir ofta väldigt höga, vilket också är meningen, och det är inte ovanligt med en temperatur på 75–90 grader.

I en infraröd bastu hamnar temperaturen på mellan 45–60 grader, vilket alltså är betydligt lägre. Och det är inte bara temperaturen som skiljer sig – utan också upplevelsen. I en infraröd bastu värmer det infraröda ljuset upp kroppen direkt på djupet till skillnad från i en vanlig bastu, där det är luften som värms upp till dom mycket höga temperaturerna.

Det faktum att infrarött ljus värmer kroppen inifrån gör alltså mycket för upplevelsen och många menar att det är mer avkopplande och behagligt att ta sitt bastubad i infrarött ljus i stället för i het och fuktig luft som en vanlig bastu erbjuder.

Goda effekter på hälsan

Att basta i en infraröd bastu ger inte bara en behaglig upplevelse för stunden utan man kan även vinna många goda effekter för hälsan. Många som testat att basta regelbundet vittnar om en bättre sömn och därmed också mer energi, vilket bara det kan göra stor skillnad i det dagliga måendet.

Det finns även fler hälsoeffekter som kan komma till följd av bastandet – bland annat så är det bra för både hjärta och kärl och kan hjälpa huden på flera sätt:

  • Förbättrad elasticitet
  • Fräschare utseende
  • Lindra hudsjukdomar så som torr hud, eksem och psoriasis

Det infraröda ljuset som tränger in på djupet kan också hjälpa till att lindra smärta i muskler och leder samt att en stund i bastun ger skön och viktig avkoppling.