Om attefallshus som bostäder och uthyrningsobjekt

Attefallshus är små hus som är väldigt mångsidiga på så vis att de kan användas för en rad olika syften. Till exempel kan du välja att smälla upp en sådan här liten byggnad på tomten för att använda det som redskapsbod, garage, hemmagym eller kontor. Men du kan också använda byggnaden som en bostad att hyra ut eller låta en familjemedlem bo i. Här kikar vi närmare på fördelarna med dessa byggnader som uthyrningsobjekt!

Ett attefallshus lämpar sig väldigt väl som uthyrningsobjekt

Ett litet hus som ett attefallshus har såklart både för- och nackdelar för den som ska bo i huset. För de allra flesta personer överväger dock fördelarna klart nackdelarna. De eventuella nackdelar som finns att hantera är den begränsade bostadsytan samt avsaknaden av vissa bekvämligheter. Men samtidigt har alltså dessa uthyrningsobjekt även flera fördelar, för såväl dig som hyr ut objektet som för din hyresgäst.

Till fördelarna hör bland annat att:

  • Arkitekturen och designen är väldigt speciell. Små hus som dessa har ofta en väldigt speciell arkitektur och design. Även när det kommer till inredningen av det lilla huset krävs lite fantasi och kreativitet. Till exempel kan du behöva placera sängen på ett sovloft eller skapa en lösning där den fälls in i väggen på ett diskret sätt när den inte används. Det gäller helt enkelt att vara väldigt smart och effektiv när det kommer till användningen av den begränsade bostadsytan. Men detta har samtidigt sin charm då attefallshus ofta är väldigt trevliga och mysiga att bo i!
  • Dessa uthyrningsobjekt är förhållandevis billiga. Detta kanske inte direkt är en fördel för dig som hyresvärd, men det behöver inte heller vara en nackdel. För med en lite lägre hyra kan du samtidigt få enklare att locka till dig hyresgäster. Du behöver inte heller ha en permanent hyresgäst om du så inte vill – till exempel kan du istället hyra ut huset dag för dag eller vecka för vecka via exempelvis Airbnb.
  • Ett mindre hus är ofta mer klimatsmart. En annan fördel med de små husen är att de ofta är lite mer klimatsmarta än vad större bostäder är. Detta är positivt för dig som är klimatmedveten och du kan även använda det som ett försäljningsargument i dina diskussioner med potentiella hyresgäster.