Vad händer med bilarna på en bilskrot?

Vad händer egentligen med dom bilar som hamnar på en bilskrot? Att dom blir stående på en stor plan tillsammans med andra bilar är troligen en syn som många har – men det är långt ifrån så det fungerar. En bilskrot gör mycket nytta, bland annat för miljön, och för varje bil som kommer in görs ett stort arbete.

Avregistrering

När en bil ska skrotas görs en avregistrering hos Transportstyrelsen. Det innebär att fordonet plockas bort från vägtrafikregistret – permanent. När en bil lämnas över till en bilskrot är det denne som sköter detta – man skickar ett mottagningsbevis och äganderätten och ansvaret för skrotning går över från bilägaren till företaget (skroten).

Demontering

Det kanske mest tidskrävande, och inte minst det viktigaste, arbetet på en bilskrot är när bilarna ska demonteras. Här är det viktigt att tänka på både säkerhet och miljö, eftersom en bil innehåller många farliga och skadliga ämnen.

Bilarna töms på vätskor och tungmetaller avlägsnas, för att sedan skickas vidare för miljöbehandling. Batterier, glasrutor och hjul plockas bort innan det är dags att pressa ihop karossen. Densamma fraktas sedan till ett smältverk så att den kan återanvändas till annat.

Återvinning och försäljning

Många av dom delar som finns på en bil går som sagt till återvinning – inte minst materialet från karossen. Men även fungerande och hela bildelar återanvänds och säljs ofta direkt hos en bilskrot. Det som går att återanvändas på en bil gör alltså också det, vilket är väldigt positivt för miljön.

Bilskrot med gratis upphämtning

För den som vill lämna sin bil hos en bilskrot, både för att bli av med den och för att försäkra sig om att den hanteras på rätt sätt, finns många som erbjuder gratis upphämtning. Detta gör att fler väljer att lämna bort trasiga bilar, så att dom kan demoleras och återanvändas, vilket bara har fördelar. Har man en bil som inte går att köra gör man enligt följande:

  • Kontakta en bilskrot och boka upphämtning (kan ofta göras på nätet)
  • Se till att ha registreringsbeviset tillgängligt
  • Invänta upphämtningen

Även om man har en bil som går att köra, men som kanske ändå behöver skrotas, går givetvis även det att lösa. Antingen kör man dit bilen själv eller så låter man även här skroten komma och hämta upp den. Svårare än så är det inte!