Välja termos

Någonting som har en självklar relation till områden som retro är termosar! Under 50-60 talen började det bli allt vanligare att ha bil och med detta följer bilutflykter med fika. De flesta retroutställningar har ett antal termosar i korg, rutigt, stålblankt material och plast. Nu för tiden ställs andra krav på termosbehållare och funktionaliteten skall vara bra för att det hela skall upplevas hållbart. Vill man hitta bra termosar är friluftsbutiker som outdoorexperten fenemenalt bra att vända sig till. Deras termossortiment finns här.

 
Vilken termos du bör välja beror mycket på hur och var du ska använda den. Men även vilka krav du har på att termosen ska hålla värme samt andra funktioner.

Vad ska ätas/drickas?

Är det enbart dryck som ska tas med är en klassisk termos det bästa alternativet. Är det däremot mat är en mattermos mer fördelaktig. Dessa har större lock och därmed blir det lättare att äta ur dem direkt när den öppnats. I val av mattermos kan man framförallt titta på lockstorleken och storleken på själva termosen. Många ser ut som större klassiska termosar. Dessa behöver man hälla ut maten ur innan man äter. Andra är mer uppbyggda som matlådor vilka är enkla att äta ut ur när man tagit bort locket.

Lock och Kopp

Det är framförallt locket som avgör hur bra termosen håller värmen. Men det är även locket som avgör om den kommer att hålla tätt eller inte. Därmed är det denna del av termosen man framförallt ska fokusera på. Ingen vill ha en termos som läcker och tappar värme.

Storleken

Man ska alltid ta för vana att fylla termosen helt. Det gör att värmen stannar längre i vätskan. Men det betyder ju även att den som enbart vill ha lite varm dryck med sig bör satsa på en mindre termos. I detta fall kan termosmuggar vara ett bra alternativ. Enkla att dricka ut samtidigt som de håller värmen mycket bra. En liten och smidig termos som gärna följer med på bussen till jobbet.

Handtag och andra detaljer

En del termosar har ett handtag på sidan. Dessa fyller en praktisk funktion om man vill kunna hälla upp utan att exempelvis ta av sig vantarna. Att hålla i en hal ståltermos med vantar är ett riskmoment. Då är handtag en bättre lösning.