Historian bakom den sexiga pinuppan

En pinuppa var en sexig symbol och en klassisk bild av idealet som funnits sedanmitten av 1900-talet. Hon är sexig, sund, yppig och glad.

Men vad är egentligen en pinuppa och hur började det hela?

Ofta när man pratar om en pinuppa så är det en bild av en attraktiv kvinna man har i tanken. Man kan spåra dessa bilder ända tillbaka till slutet av 1800-talet.

Först ut var de så kallade burleskartisterna när det kom till att använda sig av pinuppor. De avbildade sig själva på små kort, ungefär som visitkort. Tanken bakom dessa kort var att de skulle bli ihågkomna som artister, bli beundrade och där med bli allt mer populära. Det var en ny form av marknadsföring kan man säga.

Det engelska uttrycket pin-up myntades på 40-talet när man började göra kalendrar och affischer som designades specifikt för att sättas upp på väggarna. Engelska för att sätta upp är just pinned up. Detta fenomen anammades av de amerikanska soldaterna som satte upp bilder på vackra kvinnor i sina skåp eller på barackens väggar under andra världskriget.

Dessa bilder blev föremål för längtan och de visade det rådande amerikanska idealet. De som amerikanske soldater ville se var sexiga, sunda, yppiga och glada flickor. En del bilder var av flickor från soldaternas hemtrakter, men ofta var det filmstjärnor på bilderna. Den mest populära var Betty Grable och än idag anses hon vara en av de första pinupporna.

Pinuppor kom även i form av tecknade figurer och de fanns i tidningar så som The Esquire. En tecknare, vid namn Alberto Vargas hade teckningar av pinuppor som ofta förekom i tidningarna. Gil Elvgren och Olivia De Berardinis är två andra exempel på kända pinupptecknare.

Många filmstjärnor började använda sig av pinupbilder som en form av PR. En välkänd ikon som tog hjälp av sexiga och lättklädda bilder är Marilyn Monroe.

Marilyns mittuppslag för Playboy fick en hel värld att tappa andan, inte för att ett mittuppslag inte tidigare hade gjorts, utan för att hon var naken.

Många skådespelerskor blev enbart kända som pinuppor. Bettie Page minns de flesta enbart för hennes bilders skull, inte hennes agerande. Hennes klädstil och rundklippta lugg är en stil som än idag kopieras av många.