Stringhyllan – retro pryl alla vill ha

Något väldigt retro är den svenska Stringhyllan. Det är en tidstypisk bokhylla från slutat av 40-talet som finns hos de allra flesta. De finns som både nyproducerade och i originalversion. Idag är det många som vill lägga vantarna på denna klassiker vilket syns på priserna på den.

Hyllan kom till genom inspiration från ett diskställ. Nils och Kajsa Strinning designade först diskhyllan Elfa av plastöverdragen stål. Denna konstruktion har sedan använts för att skapa Elfa-trådbackarna som numer är berömda.

Svenska Slöjdföreningen och Bonniers folkbibliotek utlyste 1949 en tävling där man letade efter en monterings- och utbyggbar bokhylla. Nils och Kajsa Strinning hade redan då ritat en bokhylla som hade hyllplan med plastöverdragna metalltrådsgavlar. De kom på att deras hylla passade tävlingens beskrivning, skickade in sitt bidrag och vann! Stringhyllan kom att bli en av de svenska möbler som sålt bäst i Europa.

Tack vare att Stringhyllan har en bra flexibilitet så blev den otroligt populär. Denna hylla kan byggas och kombineras på flera olika sätt. Den finns som både väggfast och stående version samt i en variant med hyllplan av plexiglas som kallas för String Plex. Dessutom är denna hylla även mycket praktisk, enkel att montera, enkel att flytta samt att den tar liten plats när den är inte är monterad.

En annan anledning att Stringhyllan är populär är att man kan sätta sin egen prägel på den. Om du är sugen på en egen Stringhylla så ska du leta på Blocket, loppisar och internet. Eller så botaniserar du hemma hos släktingar och ser vad de har på vinden.

Givetvis går det att köpa en nyproducerad Stringhylla, men för dig som vill vara riktigt retro är det bättre att hitta en i original.