En webbkatalog eller sökmotor?

Onlinelistan.com är namnet på en relativt ny och spännande webbkatalog. Denna sajt är som namnet antyder svensk och ökar snabbt i popularitet. Men vad är egentligen en katalog av detta slag och hur skiljer den sig åt från en sökmotor? Det ska vi förklara här, så läs vidare om du är intresserad av att få ta del av svaret!

Till att börja med kan vi säga att en webbkatalog och en sökmotor egentligen inte skiljer sig extremt mycket åt. Bägge dessa sorters sajter syftar nämligen till att göra andra webbplatser på nätet enkla att hitta för användaren. Det som istället skiljer dem åt är tillvägagångssättet. Webbkatalogen listar helt enkelt de olika sajterna och låter användare klicka sig fram mellan de olika kategorierna. En sökmotor är istället ett automatiskt system som inte har en navigerbar struktur på samma sätt.

Den stora förvirringen när det kommer till dessa två begrepp har att göra med att det numera även finns hybrider. Det finns alltså sajter som har utvecklats för att kunna röra sig i gränslandet mellan en webbkatalog och en sökmotor. Man skulle nästan kunna hävda att Onlinelistan.com hör hit – förutom att vara en traditionell webbkatalog erbjuder den användaren möjligheten att söka fram sajter utifrån valda sökord. Därmed är denna sajt i själva verket något av en hybrid.

Onlinelistan.com är en sökbar webbkatalog

Oavsett i vilket fack du vill placera Onlinelistan.com finns det för- och nackdelar med webbkataloger och sökmotorer. Därför lämpar sig den ena ofta bättre för vissa sorters sökningar än den andra.

För att förenkla det hela kan man säga att:

  • En webbkatalog lämpar sig bäst för en användare som vill kunna hitta intressanta sajter snarare än enskilda sidor på en sajt.
  • En sökmotor lägger mindre fokus på en webbplats hemsida och indexerar istället en rad enskilda sidor på respektive sajt.
  • Sökmotorn är ett bättre val när du söker information på ett visst ämne. Webbkatalogen kan istället hjälpa dig att hitta spännande sajter som du gillar och vill djupdyka i.

Med det sagt vågar vi hävda att just den katalog som vi här diskuterar främst är en sökbar webbkatalog.