När används svarta bokstavstavlor med vita bokstäver?

Svarta bokstavstavlor med vita bokstäver förknippas av många med de gamla klassiska ”svartatavlorna” som fanns i skolorna förr i tiden. Tavlor som lärare använde krita på när något skulle illustreras. Namnet lever vidare men idag är det inte kritor som används utan istället andra smidigare lösningar. Ett vanligt alternativ är att använda färdigstansade vita bokstäver, något som kan ses på flera ställen ute i handeln. Svarta bokstavstavlor med vita bokstäver är retro och supermodernt.

Retrokänsla – med bättre teknik

De nyare modellerna av ”svarta tavlor” har liknande utseende som de äldre. Detta med en ram av trä eller metall och en svart innertavla där budskap förmedlas med vita tydliga bokstäver och tecken. Svarta bokstavstavlor med vita bokstäver lyfter fram en retrokänsla samtidigt som de har bättre material och teknik som möjliggör dess nutida användning. Kritor och sudd har ersatts med utstansade bokstäver – och även andra lösningar – för en smidig funktion.

Det är även möjligt att köpa färdiga ”stativ” för dessa tavlor om de önskas ställas i en entré där de inte kan monteras på en vägg. Även dessa har en retrokänsla och är långt från digitalisering, teknik och ”kall” information.

Använda svarta bokstavstavlor med vita bokstäver

Svarta bokstavstavlor med vita bokstäver används exempelvis av:

  • Caféer
    I många butiker har svarta tavlor bytts ut till digitala skärmar där information förmedlas. En digital och funktionell lösning – men inte så estetisk. Eftersom ett besök på ett café ofta förknippas med ”en paus” i vardagen är det viktigt med mysig och avslappnande inredning. Det är en av orsakerna till att mysiga caféer ofta har dessa lösningar.
  • Inredningsbutiker
    Att inredningsbutiker ofta använder svartatavlor är inte oväntat. Detta av samma orsak som att caféer använder dem i sin inredning. Det anses helt enkelt vara mer personligt, unikt och mysigt med svarta bokstavstavlor med vita bokstäver istället för kalla och stela digitala informationstavlor.

Utifrån var dessa tavlor primärt används går det alltså även att se dess primära funktion. Visserligen handlar det om att ge information men detta hade även kunnat uppnås med en digital informationstavla som uppdateras via en dator. Istället är det framförallt estetik och känsla som är dess styrka. Detta i kombination med den funktion som tavlorna har. De förmedlar information – men även en känsla. En kombination som på vissa platser är helt avgörande.