Orkidén sköter du enkelt!

När det är tal om blommor och krukväxter finns det enklare och svårare blommor att ta sig an. De så kallade ungkarlsblommorna har fått namnet just för att de tål att glömmas bort från och till utan att de för den sakens skull tar skada. Därtill finns orkidéer som ofta anses vara de svåraste växterna att underhålla i hemmet. Orsakerna till varför blomman fått detta rykte är dock bara en fråga om okunskap enligt en uppsjö sakkunniga i ämnet!

När man skall ta hand om en orkidé är det viktigt att man inte behandlar den som andra krukväxter. Den som är flitig och vattnar regelbundet för att säkerställa fukt och bra phbalans, kommer snart att få problem! Om man å andra sidan ger blomman torrperioder och helt avstår från att vattna för att sedan skölja hela krukan, är det rimligt att denna orkidé får vackra blommor och kan stå sig under lång tid. Det är en tuff blomma som inte behöver tas omhand på samma sätt som andra växter. Den som minns och bär med sig detta, kan köpa en orkidé helt utan oro för att den skall vara allt för svår att ta hand om!

Sagor om växter

När det gäller sagor och myter är nattviolen ofta föremål för dikt och poesi. Nattviolen är en orkidé som lockar till sig fjärilar med sin härliga doft. Både nationalskalder och folkvisor tar upp denna växt som går att spåra i visor och dikter från medeltiden. Den är också en symbol för romantik såväl som passion och älskog för den som är insatt i det som ofta går under namnet ”blomspråket” där varje blomma symboliserar någonting och dessutom skall fungera som ett tyst budskap till den som får blomman i gåva.

Oavsett hur väl insatt man är i blommor är det svårt att hitta någon med så många olika arter. Det talas om 27 000 sorters orkidéväxter och kanske finns det ännu fler för den som letar? En del rolig fakta om orkidéer finns här. Vill du som besökare istället hitta utförlig historik och bakgrund, kan det vara bättre att söka sig till facklitteratur på detta område som attraherar hundra tusentals människor.