Har du lagt vantarna på frön som du vill plantera i förhoppning om att de ska blomma ut? I sådana fall bör du känna till att fröna behöver ljus för att kunna blomma ut till blommor eller andra typer av växter. Det är viktigt att de ges en jämn och fin värme via till exempel en växtlampa eller någon annan fiffig lösning. När växterna sedan börjar sticka upp ur jorden är det hög tid att använda växtlampor om du inte redan gör detta. På Växtlampaguiden kan du enkelt läsa dig till vilka produkter som är att rekommendera framför andra.
Riskerar ljuset från växtlamporna att skada mina ögon?
Det korta svaret på denna fråga är dessvärre: ja. Du bör därför undvika att stirra direkt in i lamporna. Alla former av belysning med extra ljust UV-ljus riskerar nämligen att skada dina ögon. Dessutom är det blå ljus som många av dessa lampor utstrålar skadligt på så vis att det kan störa din sömn och ha en negativ inverkan på hjärnans funktion och aktivitet.
Växtlampor som utstrålar ett färgat ljus kan dessutom upplevas som obehagliga för många. Till exempel kan du lätt få huvudvärk om du stirrar för mycket in i lampor som avger ett lila eller rosa sken Detta till skillnad från de lampor som utstrålar ett vitt ljus vilket upplevs som lite mer naturligt. Faktum är att även dina växter kan komma till skada om du använder ett ljus som inte ser naturligt ut. Därför är det viktigt att du inte bara köper första bästa växtlampa utan istället väljer någon av de produkter som Växtlampaguiden rekommenderar.
Att ta i beaktande när du köper växtlampa
När du kikar på olika växtlampor kan det vara bra att känna till detta:
- Stora lysrör ger ofta mest valuta för pengarna. När du vill få så mycket valuta som möjligt för pengarna är det säkrast att välja en produkt bestående av stora lysrör.
- LED-lampor räcker gott för hemmabruk. Om du inte är en professionell odlare kan du klara dig väldigt bra med växtlampor som använder sig av LED-lampor.
- Börja smått och skala senare upp. Du behöver inte spendera storkovan första gången du köper växtlampor. Börja istället i lite mindre skala och testa dig fram, så kan du skala upp din odlingsverksamhet lite längre fram!