Arkadspel och flipperspel

Arkadspel

Arkadspel är något som främst är förknippat med spelhallar i USA. Där var det förr mycket vanligt just med arkadhallar, spelhallar med mängder av olika spelautomater. Ett arkadspel är i stort sett ett datorspel som finns i ett elektromekaniskt spel eller i en spelautomat. Det finns än idag kvar spelhallar eller arkadhallar. Här i Sverige kan vi se dem på nöjesfält med mera.

Grundidén för de arkadspel som fanns från allra första början var att det skulle vara ett spel, men en enkel idé och uppbyggnad. Det skulle vara en kort speltid, men innehålla mängder av action. Dessa spel skulle gå att spela utan att du som spelare behövde läsa regler och instruktioner innan du startade. Exempel på arkadspel som var mycket vanliga är bland annat Pac-Man, Space Invaders, Pong, Asteroids, Donkey Kong och pinball eller flipperspel.

Flipperspel

Just flipperspel är ett elektromekaniskt spel som går ut på att du med en eller fler lösa metallbollar ska spela på en lutande spelyta med hinder och mål få så mycket poäng som möjligt. Till din hjälp har du paddlar eller små armar att flippra iväg kulan/bollen med. Från första början hade dessa spel inga sådana, det var bara bollar, pinnar och hål och det var mer tur än skicklighet som gällde när man spelade. Man kunde vinna pengar med dessa maskiner. Sedan tillkom paddlarna och det började bli mer skicklighet som gällde för att få poäng och pengavinsterna byttes mot gratisspel och extrabollar. Under 1940-talet förbjöds flipper i New York och var förbjudet ända till 1976. Detta då en man vid Roger Sharpe bevisade i rätten att det inte var ett turspel utan ett skicklighetsspel. Idag går det att spela flipper på andra sätt än i en arkadhall, bland annat på mobilen och på datorn. Dock är det inte samma retro känsla som att stå vid ett riktigt flipperspel!